
Εκθεση της
ΠΑΣΕΓΕΣ καταρρίπτει µια για πάντα το
µύθο ότι δεν παράγουµε τίποτα και την τροµοκρατία πως, αν χρεοκοπήσουµε, θα πεινάσουµε.
Κατηγορηµατικά διαψεύδει τη....διαδεδοµένη
στερεότυπη άποψη ότι η χώρα µας «δεν παράγει τίποτα» η νέα έκθεση της
Πανελλήνιας Συνοµοσπονδίας Ενώσεων ΑγροτικώνΣυνεταιρισµών-ΠΑΣΕΓΕΣ
(Αύγουστος 2012).
Σύµφωνα µε συγκεκριµένη µελέτη,
η διατροφική αυτάρκεια της Ελλάδας ανέρχεται στο 91,5% σε 41 βασικά αγροτικά – διατροφικά προϊόντα και «παραµένει σταθερή» το 2011 µε µια ελαφρά µείωση σε σχέση µε το 2010. Αυτό
σηµαίνει επί της ουσίας ότι σήµερα, παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται δύο χρόνια και πλέον υπό το βραχνά του µνηµονίου, είναι σε θέση να
θρέψει τον πληθυσµό της κατά 91%. «
Πρέπει
να σταµατήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η
τροµοκρατία ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα έχουµε να φάµε.Μπορούµε
να πάµε σε υπεραυτάρκεια, να παράξουµε νέο πλούτο, να στηρίξουµε τη χώρα»,
έλεγε χαρακτηριστικά πέρυσι ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος
Καραµίχας.ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΗ ΣΕ περισσοτερα ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΣΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑΤα στοιχεία
που παρουσίασε η Εκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ δείχνουν ότι σε πέντε τουλάχιστον
βασικά είδη η Ελλάδα καλύπτει το 100% της κατανάλωσης: µήλα, κρασί,
φρέσκες ντοµάτες, αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, πεπόνια και βρώµη.
Παράλληλα, σε δεκαεπτά είδη την υπερκαλύπτει ξεπερνώντας το 250% της
κατανάλωσης: γιαούρτι, φέτα, ρύζι, ελαιόλαδο, σιτάρι σκληρό, αγγούρια,
σταφύλια, καρπούζια, βερίκοκα, ακτινίδια, πορτοκάλια, ψάρια, σταφίδα και
φυσικά ελιές, (στις τελευταίες η αυτάρκεια πλησιάζει το 1.000%).Σε πολύ
υψηλά επίπεδα (80% και άνω) ανέρχεται η επάρκεια σε επτά είδη: αυγά,
µέλι, γραβιέρα και κασέρι, αραβόσιτο, κρέαςπουλερικών, αχλάδια και
πατάτες.
Η επάρκεια σε κεφαλοτύρι, κριθάρι, λεµόνια, αγελαδινό γάλα, και φασόλια
καταγράφεται άνω του 50%, ενώ χαµηλότερη είναι σε είδη όπως ρεβίθια,
χοιρινό και βόειο κρέας, µαλακό σιτάρι, φακές και ζάχαρη.