Οι ευνοϊκοί προς το αδυνάτισμα συνδυασμοί τροφίμων αποτελούν τη νέα, ανερχόμενη παγκόσμια τάση διατροφής. Η συγκεκριμένη τάση βασίζεται στη διαπίστωση ότι όταν κάποια τρόφιμα καταναλώνονται ταυτόχρονα, σε συνδυασμό, ορισμένα από τα διατροφικά τους στοιχεία αλληλεπιδρούν θετικά.

Μπιφτέκι + σάλτσα μουστάρδας
Επιτάχυνση μεταβολισμού, μείωση απορρόφησης θερμίδων λίπους.
Το
μπιφτέκι ναι μεν είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών αλλά μπορεί επίσης,
αναλόγως των υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του, να
διαθέτει μια αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, π.χ. όταν
ο κιμάς δεν είναι εντελώς άπαχος ή/και όταν χρησιμοποιήσουμε κρόκους
αβγών.
Από την άλλη μεριά, η σάλτσα που
φτιάχνουμε με μουστάρδα καυτερή, γιαούρτι στραγγιστό, σκόρδο σε σκόνη
και μπαχαρικά, επαυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, εντείνει τις καύσεις και
ελαττώνει την απορρόφηση διατροφικού λίπους. Παρεπόμενα, ο
συγκεκριμένος συνδυασμός βοηθά τελικά να προσλάβουμε λιγότερες θερμίδες
και να δαπανήσουμε συνολικά περισσότερες.

Σαρδέλες + λαδολέμονο
Προστασία θρεπτικών ουσιών, αποδοτικότερος μεταβολισμός, μείωση κοιλιακού λίπους.
Εκτός
από την υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ασβέστιο (όταν
τρώγονται με τα κόκαλα), βιταμίνη D και συνένζυμο Q-10, διατροφικά
στοιχεία που βελτιώνουν συνολικά το μεταβολισμό και αντιμάχονται την
αποθήκευση περιττού σωματικού λίπους, οι σαρδέλες αποτελούν επίσης μια
εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων.
Τα ω-3 βελτιώνουν την κυκλοφορία του
αίματος, επιτείνουν την απώλεια θερμίδων και συμβάλλουν στη μείωση του
επίμονου κοιλιακού λίπους. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ο χυμός λεμονιού
αλλά και η ρίγανη, με την οποία πασπαλίζουμε συνήθως τις ψημένες
σαρδέλες, περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά που αφενός προστατεύουν τα
ω-3 και τα υπόλοιπα συστατικά των σαρδελών από την οξείδωση, αφετέρου
ενισχύουν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα στον οργανισμό.

Φασόλια +αβγό
Πολλαπλά θρεπτικά και μεταβολικά οφέλη, υψηλότερη δαπάνη θερμίδων.
Τα
φασόλια είναι ιδιαιτέρως καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών πλούσιων
σε γλουταμίνη. Η γλουταμίνη προστατεύει τα εντερικά τοιχώματα από τις
αρνητικές επιδράσεις του στρες που προκαλείται από έντονο άγχος,
ασθένειες ή παρατεταμένη δίαιτα.
Οι φυτικές ίνες ρυθμίζουν τα επίπεδα
σακχάρου στο αίμα, ελαττώνουν την ποσότητα αμύλου που μετατρέπεται σε
σωματικό λίπος και διευκολύνουν την αποβολή θερμίδων. Από την άλλη
μεριά, το αβγό περιέχει δεκάδες απαραίτητα διατροφικά στοιχεία όπως
π.χ. πρωτεΐνες στο ασπράδι, ω-3 λιπαρά, βιταμίνες Α, Β, D, Ε και
λεκιθίνη στον κρόκο.
Συνδυάζοντας φασόλια με αβγό
δημιουργούμε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, χαμηλώνουμε το
γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος, δεν προκαλούμε υπερπαραγωγή ινσουλίνης,
παρατείνουμε περαιτέρω το αίσθημα κορεσμού και βοηθάμε το σώμα μας να
κάψει πολλές θερμίδες.

Χοιρινό + βερίκοκα ξερά
Αύξηση μεταγευματικής θερμογένεσης, μεγαλύτερη αποβολή θερμίδων.
Το
χοιρινό κρέας διαθέτει πολλές πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος
Β, απαραίτητες για το μεταβολισμό των θρεπτικών στοιχείων και την
παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο, όσο άπαχο κι αν είναι το κομμάτι του
χοιρινού που καταναλώνουμε, όπως π.χ. το ψαρονέφρι, πάντα περιέχει μια
υπολογίσιμη ποσότητα λίπους.
Οι φυτικές ίνες των ξερών βερίκοκων,
όπως επίσης κι άλλων ξερών φρούτων, π.χ. των δαμάσκηνων, έχουν
υπακτικές ιδιότητες και δρουν ως φυσικοί δεσμευτές του ζωικού λίπους,
παγιδεύοντας μια ποσότητά του. Συνεπακόλουθα, το δεσμευμένο από τις
φυτικές ίνες λίπος δεν απορροφάται από τον οργανισμό, αλλά αποβάλλεται
μαζί τους διά της φυσιολογικής οδού. Κατά συνέπεια, αποβάλλονται και οι
θερμίδες που κανονικά θα απέδιδε στο σώμα μας.

Παντζάρια + σκορδαλιά
Βελτιωμένη κυκλοφορία αίματος, οξυγόνωση ιστών και παραγωγή ενέργειας.
Ορισμένα
συστατικά των παντζαριών διεγείρουν την παραγωγή μονοξειδίου του
αζώτου από τον οργανισμό, το οποίο με τη σειρά του χαλαρώνει τα
αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ελαττώνει την
αρτηριακή πίεση.
Η αυξημένη ροή αίματος προάγει την
οξυγόνωση όλων των ιστών, συμπεριλαμβανομένου του λιπώδους ιστού,
δημιουργώντας έτσι ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την καύση λίπους. Η
σκορδαλιά, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε ωμό σκόρδο, αυξάνει
την απορρόφηση και την ευεργετική δράση των συστατικών αυτών και
συγχρόνως δρα ως καθαριστικό των αρτηριών και ως φυσικό αντιβιοτικό,
ενδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Νιφάδες βρώμης + αμύγδαλα
Αργή απελευθέρωση ενέργειας, παρατεταμένος κορεσμός πείνας.
Οι
ωμές νιφάδες βρώμης είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες βραδείας
απελευθέρωσης και φυτικές ίνες, αλλά όταν τις βράζουμε για να τις
κάνουμε χυλό ή τις μουλιάζουμε, τότε ο γλυκαιμικός τους δείκτης
αυξάνεται.
Συνδυάζοντας όμως τις νιφάδες βρώμης
με άψητα και ανάλατα αμύγδαλα, τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες, ωφέλιμα
λιπαρά και φυτικές ίνες, επιβραδύνεται η απελευθέρωση των υδατανθράκων
στο αίμα και έτσι σταματά η απότομη άνοδος του μεταγευματικού σακχάρου,
άρα και η αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης.
Παράλληλα, ενισχύεται η θρεπτικότητα
του γεύματος, προκαλείται μεγαλύτερη στομαχική πληρότητα και
περιορίζεται η επιθυμία για περαιτέρω κατανάλωση τροφής.

Γάλα κατσικίσιο + καρύδια
Υποβοήθηση καύσης λίπους, υποστήριξη άπαχης μάζας.
Το κατσικίσιο γάλα είναι πιο εύπεπτο
σε σχέση με το αγελαδινό χωρίς να υστερεί σε πρωτεΐνες, ασβέστιο,
φώσφορο, μαγνήσιο και άλλα μικροθρεπτικά στοιχεία.
Το λίπος του περιέχει συζευγμένο
λινολεϊκό οξύ (CLA) που συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους και στη
διατήρηση της μυϊκής μάζας σε άτομα που υποβάλλονται σε δίαιτα.
Περιέχει επίσης μεσαίας αλυσίδας τριγλυκερίδια (MCT), τα οποία
αποθηκεύονται δυσκολότερα στο σώμα συγκριτικά με τα κορεσμένα λιπαρά
και καίγονται ευκολότερα ως ενέργεια.
Τα καρύδια είναι πλούσια σε
πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως τα ω-3, ψευδάργυρο και αργινίνη, ένα
αμινοξύ που διεγείρει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) από τον
οργανισμό αλλά και την απελευθέρωση αυξητικής ορμόνης, η οποία προωθεί
την καύση λίπους.

Κότατζ + ακτινίδιο
Απομάκρυνση περιττών υγρών, ενίσχυση βιοσύνθεσης καρνιτίνης.
Το κότατζ αποτελεί μια καλή πηγή
πρωτεϊνών βραδείας απορροφητικότητας, κυρίως καζεΐνης, με χαμηλούς
υδατάνθρακες, χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες, επομένως είναι ένα κατ’
εξοχήν διαιτητικό προϊόν. Εντούτοις, έχει συνήθως υψηλή περιεκτικότητα
σε αλάτι, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών σε ευαίσθητα
στο νάτριο άτομα.
Το ακτινίδιο αποδίδει στον οργανισμό
μια μεγάλη ποσότητα καλίου, το οποίο φροντίζει για τη σωστή ισορροπία
υγρών του σώματος, απομακρύνοντας τις περιττές ποσότητες νατρίου.
Επιπλέον, παρέχει υψηλές δόσεις βιταμίνης C που βοηθά στη βιοσύνθεση
της καρνιτίνης, μιας ουσίας που λειτουργεί ως «όχημα μεταφοράς» των
λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια, ώστε να καούν και να παραχθεί ενέργεια.
Βακαλάος + ρύζι καστανό + χόρτα
Ισχυρότερη διέγερση μεταβολικών διεργασιών, εντατικότερη απώλεια λίπους.
Ο βακαλάος αποτελεί εξαιρετική πηγή 4
ουσιωδών συστατικών για τη μείωση του σωματικού λίπους. Συγκεκριμένα,
περιέχει πρωτεΐνες πλούσιες σε αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας τα
οποία επιτείνουν τη θερμογένεση και τη θερμόλυση, δηλαδή την απώλεια
θερμίδων με τη μορφή θερμότητας, ω-3 λιπαρά οξέα που ελαττώνουν τα
επίπεδα γκρελίνης (ορμόνης που αυξάνει το αίσθημα πείνας), βιταμίνη D
που βελτιώνει την απορρόφηση ασβεστίου και ψευδάργυρο, μέταλλο αναγκαίο
για εκατοντάδες βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού και τη σύνθεση
ορμονών.
Το καστανό ρύζι είναι λιγότερο
επεξεργασμένο συγκριτικά με το λευκό, άρα πλουσιότερο σε φυτικές ίνες,
βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία. Τα χόρτα, όπως αντίδια, ραδίκια ή ζοχοί,
εμπλουτίζουν το γεύμα με περισσότερες φυτικές ίνες και το συμπληρώνουν
με αρκετά αντιοξειδωτικά.

Μπανάνα + γιαούρτι στραγγιστό
Καθυστέρηση απορρόφησης υδατανθράκων, βελτιωμένα επίπεδα ασβεστίου.
Η μπανάνα περιέχει σχεδόν τα πάντα:
πρεβιοτικές φυτικές ίνες, βιταμίνες Β, κάλιο κ.ά. Έχει όμως υψηλό
γλυκαιμικό δείκτη και μάλιστα όσο πιο ώριμη είναι τόσο πιο γρήγορα
ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα. Το μειονέκτημα αυτό αντισταθμίζεται όταν
τη συνδυάζουμε με στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, το οποίο περιέχει
διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών συγκριτικά με το παραδοσιακό και λιγότερους
υδατάνθρακες.
Περιέχει επίσης αξιοσημείωτες
ποσότητες λευκίνης, ένα αμινοξύ-κλειδί για το μυϊκό ιστό, προβιοτικών,
καθώς και ασβεστίου, η απορρόφηση του οποίου προάγεται λόγω της
παρουσίας ινουλίνης από την μπανάνα. Τα επαρκή επίπεδα ασβεστίου στο
αίμα αποτρέπουν ως ένα βαθμό την αύξηση του σωματικού λίπους και βοηθούν
στην απώλειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ όχι ύβρεις